Vállalkozzak vagy ne? 2. rész

Sokan felteszik ezt a kérdést maguknak,nem tudják hogyan induljanak neki. Úgy vagyunk ezzel, hogy sokszor azt érezzük, hogy egyedül nem fog ez menni. Itt a férjem, feleségem, rokonom, ismerősöm, vágjunk bele együtt, talán együtt könnyebb lesz. A tevékenység végzése mindenképpen, főleg ha nem rendelkezünk elegendő induló tőkével, vagy éppen az ismerősömnek van egy kiadó üzlete és miért adná ki másnak, úgy gondoljuk vállalkozzunk inkább mi együtt. Vagy esetleg az ötlet nem a miénk, de egy kis félretett pénzünk van és látunk benne fantáziát, tehát inkább befektetjük a leendő vállalkozásunkba.

A munka része talán megoldódik és még közel azonosan is fogunk dolgozni társunkkal a vállalkozásban, de egy idő után könnyen azt vesszük észre, hogy mi többet dolgozunk, jobban odafigyelünk, a társunk nem veszi ki részét olyan mértékben, de a nyereség felosztásánál ugyanannyit szeretne majd kivenni a cégből.

Ha már társas vállalkozáson törjük a fejünket, nagyon fontos, hogy már az elején osszuk le a szerepeket. Ki mit csinál, milyen felelőssége van, milyen kötelezettségei és jogai vannak a cégben. Kinek lesz nagyobb szavazati aránya. Ki képviseli a céget és a legfontosabb kinek lesz korlátlan anyagi felelőssége a cég tartozásaiért.

A szóba jöhető társasági formák: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, közkereseti társaság, részvénytársaság. Mivel a két legelterjedtebb társasági forma a kezdő vállalkozások számára az első kettő, így arról fogok írni.

A betéti társaság alapítása inkább a családi,baráti alapon szerveződő társaságok vállalkozási formája. Minimális kezdő tőke nincs meghatározva, elég annyi ami a kezdeti lépésekben a bevétel eléréséig fedezi  a kiadásokat. Két tag szükséges hozzá, egy beltag és egy kültag. A beltag korlátlanul, saját vagyonával is felel a társaság tartozásaiért ha a társaság vagyona nem nyújt erre fedezetet. Ügyvéd közreműködésével történik a cégalapítás, cégbejegyzés jogszabályban meghatározott illetékért és ügyvédi munkadíjért. Adózását tekintve kedvezőbb mint az egyéni vállalkozóké, hiszen itt csak akkor kell fizetni a nyereség után, ha osztalékként  a tagok azt ki is fizetik. Az egyéni vállalkozó év végén az osztalékalap után kifizeti az osztalékot akkor is ha ki sem veszi. A társasági adó viszont ugyanannyi mint az egyéni vállalkozóé. Komolyabb üzleti partnerek megítélésében a betéti társaság nem annyira élvez előnyt, mivel nem tűnik annyira tőkeerősnek,mint például a kft.

A korlátolt felelősségű  társaság 3 millió forint kezdőtőkével alapítható. Ez már egy  kissé komolyabb színben festi le a tagokat, akik inkább üzleti alapon szerveződtek. Egy személy is alapíthat kft-t, de jellemzően  több személy szokott létrehozni egy társaságot. Ennek a társasági formának az az előnye, hogy a tagok csak a vagyoni hozzájárulásuk arányában és annak mértékéig felelnek. A 3 millió forint törzstőke lehet pénzbeli és vagyoni eszköz is. Ezt nem szükséges egyből rendelkezésre bocsátani, de szabályozva van a módja és határideje is.

Azt azonban tudni érdemes,hogy ha a teljes törzstőke nem kerül befizetésre a tagok saját vagyonukkal felelnek a befizetésig, ugyanúgy mint a betéti társaság beltagja,és a befizetés hiányában könnyen jelentkezhetnek likviditási problémák is.

A társas vállalkozások alapítása hosszabb folyamat mint az egyéni vállalkozás létrehozása, a megszüntetésük pedig egy még hosszadalmasabb,bonyolultabb, összetettebb feladat.

Mindezek tudatában ha sikerült eldöntenünk, hogy társulunk valakivel és azt is hogy kivel, akkor egy teljes körű tájékoztatásra alapítás előtt érdemes felkeresni egy ügyvédet, aki az eljárással kapcsolatban is informál bennünket.

Vannak még azonban  kérdések amik felmerülhetnek. Mi legyen a cég neve? Hol legyen a székhely, telephely? Mi legyen a fő tevékenységi kör és ezen kívül még mivel foglalkozzunk. Ki legyen a cégvezető, képviselő? Milyen arányban fizessük be a törzstőkét? Ez fontos,hiszen ez a szavazati jogunkat, döntő befolyásunkat  is meghatározza.

Egy könyvelőt mindenképpen keressünk már az alapítás előtt, hiszen ha úgyis szükségünk lesz rá, miért ne tájékoztatna bennünket már előre.

Amit még meg kell tennünk, hogy végre elkezdhessünk dolgozni saját társas vállalkozásunkban: bankszámlanyitás, ügyfélkapu létesítés, NAV bejelentkezés, önkormányzati bejelentkezések,engedélyek beszerzése,cégtábla kihelyezése, bélyegző készítés, tevékenységtől függően pénztárgép beszerzés, számla,nyugtatömbök beszerzése,alkalmazottak bejelentése NAV felé, tevékenységtől függően NÉBIH,NAK bejelentkezés, iparkamarai regisztráció,stb.

Remélem a sok tennivaló tudatában nem riadt el senki és el tudja dönteni, hogy vállalkozzon vagy ne?