Vállalkozzak vagy ne? 1. rész

Több ember fejében megfordult már az a gondolat, hogy jelenlegi munkahelyén felmond, mert nem bírja  a kötöttségeket. Megmondják, hogy hányra kell menni, mikor jöhetünk el, mikor ebédelhetünk, a szabadságért könyörögni kell és még ráadásul túlórázni is kell, vagy a kollégánk helyett dolgozunk, mert szabadságra ment. És egyébként is kevés a fizetés. Ilyenkor jutunk arra a döntésre, hogy ezt nem akarjuk  tovább csinálni. Változtatni szeretnénk, nem akarunk függeni senkitől, több pénzt szeretnénk. Vannak bátor emberek  akik rendes alkalmazotti munkaviszonyukat megszüntetve felmondanak és elhatározzák, hogy vállalkozni szeretnének.

Ez a kis összefoglaló elsősorban nekik szól.

Nem akarok senkit felbújtani,hogy adja be a felmondását már ma, de az biztos hogy a vállalkozói lét egy szabadabb,rugalmasabb időbeosztású életvitelt nyújt. Csak sajnos nem a főnök korlátoz be, hanem a jogszabályok, törvények, amik persze sűrűn változnak. A megfelelő szakmai segítségnyújtás nélkül sajnos nagy kockázatot vállalunk véleményem szerint. A vállalkozói létnek vannak buktatói, de kellő körültekintéssel, odafigyeléssel, tervezéssel ezek száma csökkenthető, illetve elkerülhető.

Nehéz kérdés eldönteni, hogy kivel vállalkozzunk? Egyedül, férjjel, feleséggel, élettárssal, baráttal, szomszéddal rokonnal? Esetleg vonjak be üzleti alapon idegen tőkéstársat vállalkozásomba?

Írásom első részében az egyéni vállalkozásról fogok írni.

Ebben az esetben, úgy döntöttünk, hogy teljesen egyedül fogunk megbírkózni a feladattal és megmutatjuk mindenkinek, hogy mire vagyunk képesek. Üzletszerűen, saját nevünkben és kockázatunkra, rendszeresen és persze haszonszerzés céljából fogjuk folytatni gazdasági tevékenységünket.

Általában minden belföldi magánszemély lehet egyéni vállalkozó, pár kivételtől eltekintve. Ezek közül a legáltalánosabb kizáró ok, ha már egyéni cégünk is van, vagy pl. betéti társaság beltagjaként sajnos korlátlan felelősséget élvezünk.

Egyéni vállalkozás előnye a társas vállalkozással szemben, hogy ügyfélkapun keresztül az internet előtt ülve azonnal létrehozhatjuk, sőt másnap már meg is szűntethetjük. De azért közte inkább azért majd használjuk ki a szüneteltetést, ami minimum egy hónap és maximum 2 év lehet.

Ha már kitaláltuk  mire szeretnénk vállalkozni,érdemes előtte tájékozódni, hogy szakképesítés, végzettség, engedély szükséges –e hozzá. Esetleg a tevékenységi kör előír-e valamilyen társasági formát.

Egyéni vállalkozást létrehozni fejünkben csupán egy jó ötlettel és elhatározással  a mai világban felelőtlenség. Egy alapos üzleti terv készítéssel, vagy legalábbis a konyha asztalnál ülve egy kockás papíron való feljegyzéssel tervezzünk!

Szeretnénk bevételt, de sajnos lesznek költségeink is. És persze sajnos vannak olyan költségek amik akkor is jelentkeznek ha bevételünk sem lesz. És még ráadásul majd adót is kell fizetünk év végén, évközben meg még adóelőleget is . A főállású  egyéni vállalkozóknak a minimum járulékalap után meg kell fizetni a járulékokat és az adót is, még akkor is ha nem tud ténylegesen pénzt kivenni a vállalkozásból. Bérelnünk kell üzlethelységet,irodát,rezsit kell fizetni, esetleg még cégautó adót is. Ha szükségünk lesz alkalmazottra akkor neki bért kell fizetni és utána a járulékokat. Hogy nyugodtan aludjunk egy könyvelőre is szükségünk lesz.

A kérdések száma a vállalkozás alapítása és működése során nagyon sok, közülük megosztanék egy párat amihez már tényleg szakmai válasz szükséges.

Alapításkor:

Áfa fizetési kötelezettség megállapításának módja?

Kompenzációs felár megtérítésére tartok-e igényt?

Igényelek-e közösségi adószámot?

Választok-e pénzforgalmi elszámolást?

Szeretnék-e kisadózóként adózni?

Esetleg jobb lenne az átalányadó?

Ha már létrehoztuk a vállalkozást:

NAV felé mit kell bejelenteni és mennyi időm van rá?

Önkormányzathoz iparűzési adó miatt hogyan kell bejelentkezni és mi a határidő? És mégis az iparűzési adót milyen módon állapítsam meg?

Területileg illetékes iparkamarához mit kell benyújtanom és mennyi időn belül?

Pénztárgépre szükségem lesz?

Számlatömb, nyugtatömb beszerzése hogyan történik?

Bélyegzőre, cégtáblára vonatkozó előírások vannak?

A tevékenységtől függően be kell jelentkeznem a KSH-hoz, Nébih-hez, NAK-hoz?

Amennyiben úgy gondolja, hogy szívesen belevágna  a vállalkozásba és ezeket a kérdéseket nekem tenné fel, akkor kérjen bizalommal időpontot személyes konzultációra a kapcsolat menüpontban megadott telefonszámon, közvetlen email-küldéssel, esetleg facebook elérhetőségen privát üzenetben.

Köszönöm megtisztelő figyelmét!